Sankt Hans 2021 Båltalen

af Claus M Christensen

I dag er det 469 dage siden vi mødte de første restriktioner på grund af Covid-19. I mellemtiden har der været forskellige nedlukninger af aktiviteter, så det har været svært at fastholde medlemmer i de forskellige foreninger. Eleverne i skolen har haft hjemmeskole, udeskole og lidt indeskole. Vi har sprittet og båret mundbind. Vi har hilst med albuen. Og på plejehjemmet har de været ”spærret ind” eller rettere sagt har alle andre været ”lukket ude”.

Der har været smittede her i Bedsted, i skolen og på Friplejehjemmet.

Men nu lysner det. Mange har fået første og andet stik af vaccinen og vi må begynde at være sammen igen. Desværre har/eller får nogen af de smittede senfølger efter Covid-19, som vi alle håber, at de kommer over. I mange andre lande truer nye varianter af Corona, og vi håber inderligt, at vi undgår disse variationer.

Desværre har Covid-19 givet grobund for et andet problem, nemlig Ensomhed. Ensomheden blandt børn, unge, voksne og ældre er taget til og fylder rigtigt meget. Vi kunne ikke mødes, der skulle arbejdes hjemmefra og al kontakt foregik gennem skærmen. Desuden har mange haft en stor frygt for at komme ud blandt andre.

KFUMs Social Arbejde har rakt hånden ud til de mest sårbare og inviterer til en snak og en kop kaffe hver mandag kl. 11:30 til 13:00 udenfor Spar. ”Social drive out” hedder det på velklingende dansk. Et tilbud, som man endelig skal benytte og man også skal hjælpe familie og bekendte til, hvis de er i en svær situation.

Røde Kors har været i byen med ”Den røde bænk” for at fortælle om deres besøgstjeneste, et godt tilbud, som desværre både mangler besøgsvenner og -værter. Det kan give dobbelt, hvis du bliver besøgsven.

For os andre, så må ensomheden bekæmpes ved at komme i de forskellige foreninger, som findes i byen, evt. som aktive forældre. Udfordringen er dog, at man selv skal tage initiativ og at mange af forenings tilbuddene stopper her i forbindelse med sommerferien. Måske et opmærksomhedspunkt for de forskellige foreninger. Måske skal man tænke anderledes.

Bedsted Håndværker- og Borgerforeningen har sammen med en række sponsorer fået lavet en lille film, der introducerer Bedsted. En lille film, der skal få tilflyttere til byen. Et af udsagnene i filmen er, at vi tager hånd om nye tilflyttere i byen. Det må siges at være et ønske scenarie, for helt oprigtigt, så tror jeg, at vi godt kan finde nogle tilflyttere, som har følt sig lidt udenfor og som har svært ved at komme i dialog med andre.

Jeg håber ikke, at nye tilflyttere møder det samme, som jeg mødte, da vi ville flytte til byen. Vi var på jagt efter et hus, og kom til fremvisning hos en sælger, der havde sine forældre boende. Det var andre tider dengang, for sælgeren var hjemme under fremvisningen af huset. På hele turen rundt i huset gik sælgerens mor lige bag os, og hver gang noget blev fremhævet, så sagde hun: ”Vi vil ikke sælge”. Og da vi senere stod udenfor huset, kiggede hun over på vores bil og så sagde hun: ”Og I har heller ikke råd til det”. Senere samme dag var vi til reception på Plejehjemmet for at tage afsked med den mangeårige leder Bjørn Devantier og da jeg blev præsenteret som den nye plejehjemsleder, sagde den gamle kone, som også var kommet til reception: ”Så ved jeg da, at jeg ikke skal bo her på plejehjemmet!”

Filmen fra Håndværker- og Borgerforeningen er i øvrigt rigtig fin og bliver snart tilgængelig. Nogen af jer har måske set den på Facebook, men der er lige lidt formalia, der ikke er helt på plads endnu.

For at tage godt hånd om nye tilflyttere burde vi lave en lille velkomstpakke med oplysninger om livet og foreningerne i byen, og så må det være naboerne, der har den opgave, at fremskaffe velkomstpakken og byde velkommen til nye tilflyttere på byens vegne.

Apropos foreninger, så har jeg været til en masse generalforsamlinger i Juni måned, faktisk så mange at min kone spurgte mig, om der nogen foreninger, jeg havde sprunget over. De fleste har mistet medlemmer på grund af de manglende aktiviteter det sidste år, nogen har mistet penge, men jeg må sige, at alle var ved godt mod og klar til at lave nye aktiviteter.

Problemet er så bare, hvordan får man formidlet budskabet om et tiltag/et arrangement ud til jer alle sammen? Vi har en hjemmeside, som jeg driver, her i byen. ”Bedsted-thy.dk”  Den besøges af ca. 120 besøgende om ugen. Det er jo ikke mange, men det mest tankevækkende er, at de fleste af søgningerne på siden, er på ”1000 ting”.  

Et andet media vi bruger en del i Bedsted er Facebook, men jeg synes, at Facebook mangler 2 ting:

For det første burde Facebook have en oversætter, så når nogen i bedste mening laver et opslag, men kommer til at bruge et sprogbrug, som ikke er helt så pænt, så burde Facebook oversætte opslaget til pænere sprogbrug.

For det andet så burde der være en funktion, så når nogen misforstår opslaget og begynder at skrive noget som heller ikke er så pænt, så burde der komme en meget stor pyt-knap frem, så man ikke kan komme videre uden at trykke på den.

Et eksempel: et velmenende opslag om, at få byen til at se pæn ud, ved at holde ukrudtet nede i forhaven bliver pludselig til en modbydelig gang fnider-fnader og for til sidst at blive lukket ned for kommentarer.

Alle de, der røg til tasterne må jo have dårlig samvittighed over ikke at få kigget på forhaven. Og hvis de ikke har dårlig samvittighed, så kunne de jo bare sige pyt.

Jeg ville så gerne, at vi havde en mulighed for at fortælle om aktiviteter, som vi gerne vil invitere til et sted, hvor det ikke drukner i Fnidder-fnadder.

Er Bedsted blevet en død by under Coronaen – Nej, på ingen måde!

Lad mig tage jer en tur rundt i Bedsted med de virtuelle briller på så vi kan se lidt ind i fremtiden:

Vi starter udenfor byen – Har I set hvordan de udvider hos Leth Beton. Der bygges både på den ene og den anden matrikel, så flot og fantastisk godt for byen.

Vi fortsætter turen på Vestervigvej og lige efter Thy Varme og Stål Tekniks travle bygning skyder der nu nogle nye bygninger op: Et nyt anlæg til vores Fjernvarme – En varmepumpe, en elkedel og en akkumulationstank. Et projekt som skal sikre os billigere og mere miljørigtig fjernvarme.

På vores virtuelle tur ser vi også stor aktivitet hos BOOA og Hopla. Endelig er der kommet gang i aktiviteterne og alle de, der var lidt bange for at komme hjemmefra har fundet en tryghed ved at komme til de mange forskellige aktiviteter i Hopla.

På Vestervigvej bliver vi også fanget af de mange børn og unge, der har aktiviteter på Lejrskolen græsplæne. Der er igen mulighed for at komme på lejrskoletur og selvfølgelig vælger de ThyBo.

På modsatte hjørne er Højspændingsværkets karakteristiske røde bygninger forsvundet og en ny bygning er skudt op. 16 nye plejeboliger står snart klar til indflytning. Det pynter i byen.

En smut ned af Thylandsgade fører os ned til det nye torv ved stationen. Lægehuset er borte for at give en rigtig god adgang til den nye Byskov. Skoven kommer til byen. Overfor er kroen også forsvundet og der er lavet plads til udeservering i forbindelse med Lagunen. En rigtig hygge plads, som der værd at holde en pause på.

Vi fortsætter af Thylandsgade og kommer til de røde porte. Byforskønnelsen har fået lavet nogle fantastiske stier rundt i området og nu er det muligt at sætte sig på pletter med vild natur og hvis nogen ønsker det, så kan de lave en køkkenhave til dyrkning af grønsager.

Tilbage på Vestervigvej nyder vi Bytorvet, en plet ud over det sædvanlige smukt pyntet med blomster i blomsterkasserne.

Vi tager et smut om til Bedsted Hallen, for vi kan nemlig høre, at der masser af aktivitet. Ikke inde i hallen, men på området bag hallen. Det nye aktivitetsområde er lige blevet indviet – med Padelbane, Beachvolleybaner, petanquebaner samt de udfordrende teqball-borde. Der er virkelig liv og glade dage.

Men det er ikke det eneste sted, hvor der god aktivitet. Med udgangspunkt på parkeringspladsen ved skoven starter den nye Mountainbike bane. flere km strabadserende cykelrute for hele familien, så snedigt anlagt, at skovens øvrige besøgende slet ikke opdager den. En genistreg i anlæggelse af mtb-spor.

Ja, nu må I godt tage jeres virtuelle briller af igen. Velkommen tilbage til Rønhedesøen.

Tilslut har jeg 2 annonce indslag.

  1. Friplejehjemmets Venner har udgivet et hæfte ”Postkort fra et langt liv” 12 fortællinger fra beboere på Friplejehjemmet. Hæftet er lavet som en aktivitet under Corona nedlukningen. Kan købes her for kr. 40,- pr. stk.
  2. Fredag den 13. august får vi besøg af Martin Kanstrup i BOOA. Pris 225,- for tapas og underholdning. Køb billet på BOOA.dk. Arrangementet er lavet af BOOA, Byforskønnelsen, Håndværker- og Borgerforeningen, Handelsstandsforeningen, ThyBo samt Bedsted Idrætsforening og Bedsted KFUM Volleyball. Vi glæder os alle til en hyggelig aften.

Tak for nu. Fortsat god aften.